Schapen

Schapen

Bij schapen komen wij o.a. langs voor het behandelen van zieke dieren, het vaccineren van dieren en castreren van rammen. Vaccinatie tegen Q-koorts is verplicht voor bedrijven met melkschapen en melkgeiten of lammetjesaaidagen. Ook bedrijven met een publieke functie zoals bijvoorbeeld kinderboerderijen, dierentuinen, zorgboerderijen en houders van schapen in rondtrekkende kuddes dienen hun dieren te vaccineren.

Wormbeleid

De bestrijding van wormen bij schapen is voor iedere schapenhouder een terugkerend feit. Men probeert hiermee te voorkomen dat dieren ziek worden door een wormbesmetting. Heel belangrijk is dat mensen hierbij onderscheid maken tussen oudere schapen en lammeren. Het blind ontwormen van schapen heeft namelijk geen zin en is zelfs schadelijk voor de toekomst.

Door middel van mestonderzoek kunnen wij kijken of uw dieren wormeieren uitscheiden en of het nodig is de dieren te behandelen. Samen met een dierenarts wordt er vervolgens een advies opgesteld. Zo ontwormt u uw dieren op maat. Het is verstandig uw dieren 14 - 21 dagen na ontwormen te controleren of de ontworming geholpen heeft, dit in verband met resistentieontwikkeling tegen ontwormingsmiddelen.

Drachtigheidsonderzoek

Drachtigheid is met behulp van echografie het meest nauwkeurig te onderzoeken op een drachtlengte van 45 tot 90 dagen. Vroegere drachten zijn vanaf 35 dagen te herkennen maar zo klein dat de individuele vruchtjes moeilijk te tellen zijn. Drachten langer dan 90 dagen zijn moeilijk te tellen omdat de lammeren zo groot worden dat ze niet meer compleet op het scanbeeld passen. Guste ooien kunnen herkend worden vanaf een maand na vertrek van de ram.

Het scannen vindt plaats bij het staande schaap. Het is een uitwendig onderzoek waarbij de scanner voor de uier op de buikwand gezet wordt. Deze plek is over het algemeen vrij van wol en het schaap hoeft daarom niet voor het scannen geschoren te worden.

Terug naar Landbouwhuisdieren

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek De Rijp

Terug
 • Ma
  8.30 - 17.00 uur
 • Di
  8.30 - 17.00 uur
 • Wo
  8.30 - 17.00 uur
 • Do
  8.30 - 17.00 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Alleen spoed
 • Zo
  Alleen spoed
Terug

Vind ons hier:

Schoener 2 1483 TP De Rijp Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps