Honden

Honden

Als eigenaar moet u aan veel denken als het gaat om de gezondheid van uw hond. We bespreken de belangrijkste onderwerpen hieronder. Heeft u vragen over een van deze of andere onderwerpen? Neem dan gerust contact op met de praktijk.

Vaccinaties

In Nederland komen verschillende besmettelijke hondenziektes voor. In sommige gevallen kunnen deze ziektes voor honden levensbedreigend zijn. Tegen een aantal van deze ziektes kunnen we uw hond beschermen met behulp van inentingen. Door deze vaccinaties maakt uw viervoeter antilichamen aan, waardoor hij/zij beschermd is tegen virussen en bacteriën.

Bij Dierenkliniek De Rijp vaccineren we honden tegen de volgende ziektes: hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvo, ziekte van Weil, hondsdolheid en besmettelijke hondenhoest.

In de meeste gevallen heeft uw puppy de eerste inenting al gehad bij de fokker. Daarna komt u bij ons voor de volgende vaccinaties. Sommige van deze inentingen dienen jaarlijks herhaald te worden, andere vaccinaties krijgt uw hond iedere drie jaar.

Ziekte Leeftijd hond
  6 weken 8-9 weken 12 weken 1 jaar
Parvo x x x x
Hondenziekte x   x x
Ziekte van Weil   x x x
Besmettelijke hondenhoest   x   x
Hondsdolheid Vanaf een leeftijd van 12 weken
Tenminste 21 dagen voor vertrek naar het buitenland laten vaccineren

 

Het is wettelijk verplicht om uw hond te laten inenten tegen hondsdolheid wanneer u naar het buitenland gaat. Daarnaast is het vaak verplicht om uw hond tegen kennelhoest te laten vaccineren wanneer uw hond in een pension gaat logeren, met de uitlaatservice meegaat of een hondenshow bezoekt.

Heeft u vragen over de inentingen van uw hond of heeft u een puppy aangeschaft die u wilt laten vaccineren? Neem dan contact op met onze praktijk.

Ontwormen

Het ontwormen van uw hond behoort tot de basisverzorging van uw huisdier. Het is belangrijk om uw hond te ontwormen om zowel uw hond, als uzelf te beschermen tegen wormen. Ontworm uw puppy regelmatig en houdt dit bij wanneer hij/zij volwassen is. Daarmee houdt u uw hond in goede gezondheid en voorkomt u ziektes.

Alle pups hebben wormen, deze krijgen zij mee van de moederhond tijdens de dracht en via de moedermelk. Wanneer puppy’s niet ontwormd worden, kunnen ze ernstig ziek worden en een groeiachterstand oplopen. Het is dus belangrijk om uw pup regelmatig te ontwormen en dit bij te houden wanneer hij/zij volwassen is. Voor volwassen honden zijn de meeste wormen minder gevaarlijk, maar enkele zijn wel overdraagbaar op mensen. Met name kinderen kunnen gevoelig zijn voor de larven die de wormen uitscheiden.

U moet een pup meerdere malen preventief ontwormen. De eerste keer ontwormt u een pup wanneer hij/zij een leeftijd heeft van twee weken. Wij raden u aan de puppy’s met twee, vier, zes en acht weken te ontwormen en vervolgens tot een half jaar iedere maand. Aangezien ook oudere honden risico lopen op een wormenbesmetting, is ons advies om uw hond regelmatig te blijven ontwormen. Idealiter doet u dit vier tot zes keer per jaar, afhankelijk van uw situatie

Wilt u meer informatie over het ontwormen van uw hond? Neem dan contact op met onze praktijk.

Vlooien en teken

Voor honden geven wij het advies om, afhankelijk van het gekozen product, iedere maand of iedere drie maanden preventief te behandelen met een anti-vlooien- en –tekenmiddel. Dit kunt u gewoon ophalen aan de balie. Indien u een teek bij uw hond opmerkt en niet weet hoe u deze moet verwijderen, kunt u altijd bellen voor informatie of om te vragen of u even snel mag langskomen om de teek te verwijderen.

Castratie en sterilisatie

Reu

In het algemeen is het niet nodig een reu te castreren. Castratie kan in sommige gevallen de oplossing zijn voor ongewenst of dominant gedrag. Om erachter te komen of dit gedrag daadwerkelijk het gevolg is van hormonen kunt u uw reu eerst chemisch laten castreren. Dit houdt in dat er een chip onder de huid wordt geplaatst. Deze chip lost op en werkt, afhankelijk van de dosis, een halfjaar tot een jaar.

Een probleem dat regelmatig voorkomt bij ongecastreerde reuen, is de voorhuidontsteking. Dit manifesteert zich als geel-groene afscheiding bij de penis en kan worden verholpen door castratie. Daarnaast moet een reu op oudere leeftijd soms gecastreerd worden omwille van een prostaatprobleem.

Teef

Voor teven zijn de overwegingen anders. Hoe ouder een niet-gesteriliseerde teef is, hoe groter de kans wordt op bijvoorbeeld melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte. Om de kans hierop te verkleinen, is het verstandig uw teef op jonge leeftijd te steriliseren. Ons advies is om de sterilisatie van honden drie maanden na de eerste dag van de eerste loopsheid te laten plaatsvinden.

Wanneer uw teef last heeft van een vieze uitvloeiing uit de vulva kan het zijn dat zij last heeft van een baarmoederontsteking. Contacteer ons dan zo snel mogelijk voor een afspraak, zodat de ontsteking behandeld kan worden.

Buitenland

Het met uw hond naar het buitenland reizen is aan verschillende regels gebonden. Deze gelden zo gauw u over de Nederlandse grens gaat. In verschillende landen, gelden verschillende regels en met elk land waar u doorheen reist moet u rekening houden.

Wij raden u aan om ruim van te voren contact met ons op te nemen, dan geven we u een op uw reis aangepast advies.

Enkele regels op een rijtje voor Europese landen:

 • Europees dierenpaspoort
  Vanaf 3 juli 2004 moet uw hond voor het vervoer binnen de Europese Unie in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model.
 • Chip
  Uw dier moet sinds 3 juli 2011 geïdentificeerd kunnen worden door middel van een microchip, dewelke ook ingevuld en gelamineerd is in het dierenpaspoort en geregistreerd staat in een database. Soms volstaat een identificatie-tatoeage, maar enkel als deze voor 3 juli 2011 is gezet en nog goed leesbaar is.
 • Rabiës vaccinatie
  Alle landen stellen een hondsdolheid vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek verplicht, deze is 3 jaar geldig. De enting kan pas op 12 weken leeftijd gegeven worden. Sommige landen eisen hiernaast nog een bloedonderzoek dewelke aantoont dat uw hond inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft aangemaakt. Deze test moet vaak ruim voor de geplande vertrekdatum uitgevoerd zijn.
 • Ontworming
  Bepaalde landen verplichten een wormbehandeling vlak voor vertrek. Vaak 1 tot 5 dagen voor vertrek. Deze moet door de dierenarts worden afgetekend.
 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Deze is vaak verplicht in veel Europese landen.

In een aantal landen gelden er bepaalde regels over het aangelijnd en gemuilkorfd zijn van bepaalde hondenrassen. Sommige rassen zijn zelfs verboden.

Terug naar Gezelschapsdieren

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek De Rijp

Terug
 • Ma
  8.30 - 17.00 uur
 • Di
  8.30 - 17.00 uur
 • Wo
  8.30 - 17.00 uur
 • Do
  8.30 - 17.00 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Alleen spoed
 • Zo
  Alleen spoed
Terug

Vind ons hier:

Schoener 2 1483 TP De Rijp Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps