Katten

Katten

Hieronder leest u meer informatie over het houden en verzorgen van uw kat, zoals vaccineren, ontwormen en waar u aan moet denken als u uw kat wilt meenemen naar het buitenland.

Vaccineren

Het is aan te raden uw kat jaarlijks te vaccineren. Een kitten heeft op 9 weken en op 12 weken een basisvaccinatie nodig. Hierdoor wordt uw kitten beschermd tegen katten- en niesziekte. 

Indien u met uw kat naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw kat gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Zie voor verdere informatie het onderdeel over reizen naar het buitenland.

Ontwormen

Een kitten moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Het advies is om uw kitten in het begin op drie, vijf, zeven en negen weken te ontwormen en daarna iedere maand tot hij/zij zes maanden oud is.

Ook volwassen katten lopen een risico op een wormenbesmetting, daarom is het verstandig om ook uw volwassen kat regelmatig te ontwormen. Ons advies is om dit iedere 3 maanden te doen. Een wormbehandeling bestaat zowel in tablet vorm, als in huidpipet vorm in combinatie met een anti-vlooien/teken middel.

Vlooien en teken

Voor katten geven wij het advies om, afhankelijk van het gekozen product, iedere maand of iedere drie maanden preventief te behandelen met een anti-vlooien/teken middel. Dit kunt u gewoon ophalen aan de balie. Er bestaan middelen in zowel tablet, als in huidpipet vorm. Indien u een teek bij uw kat opmerkt en niet weet hoe u deze moet verwijderen,  kunt u altijd bellen voor informatie of om te vragen of u even snel mag langskomen om de teek te verwijderen.

Castratie en sterilisatie

Kater

Katers kunnen vanaf de leeftijd van vijf maanden vruchtbaar zijn. Zodra uw kater gaat sproeien, adviseren wij hem te laten castreren. Wij geven het advies uw kater te castreren wanneer hij zes maanden oud is.

Poes

De krolsheid van een poes kan vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden optreden, maar begint meestal pas na zeven à acht maanden. Om een ongewenst nestje te voorkomen, is het verstandig uw poes voor de eerste krolsheid, ongeveer op een leeftijd van zes à zeven maanden, te laten steriliseren. Als uw poes niet buiten komt en géén ongecastreerde kater als huisgenoot heeft, dan kunt u ook de eerste krolsheid afwachten.

Buitenland

Om met uw kat naar het buitenland te reizen raden wij aan om ruim van te voren contact op te nemen. Dan geven we u een persoonlijk advies, aangezien de regels van land tot land verschillen.

Enkele regels op een rijtje voor Europese landen:

 • Europees dierenpaspoort
  Vanaf 3 juli 2004 moet uw kat voor het vervoer binnen de Europese Unie in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model.
 • Chip
  Uw dier moet sinds 3 juli 2011 geïdentificeerd kunnen worden door middel van een microchip, dewelke ook ingevuld en gelamineerd is in het dierenpaspoort en geregistreerd staat in een database. Soms volstaat een identificatie-tatoeage, maar enkel als deze voor 3 juli 2011 is gezet en nog goed leesbaar is.
 • Rabiës vaccinatie
  Alle landen stellen een hondsdolheid vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek verplicht, deze is drie jaar geldig. De enting kan pas op 12 weken leeftijd gegeven worden. Sommige landen eisen hiernaast nog een bloedonderzoek dewelke aantoont dat uw kat inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft aangemaakt. Deze test moet vaak ruim voor de geplande vertrekdatum uitgevoerd zijn.
Terug naar Gezelschapsdieren

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek De Rijp

Terug
 • Ma
  8.30 - 17.00 uur
 • Di
  8.30 - 17.00 uur
 • Wo
  8.30 - 17.00 uur
 • Do
  8.30 - 17.00 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Alleen spoed
 • Zo
  Alleen spoed
Terug

Vind ons hier:

Schoener 2 1483 TP De Rijp Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps