Menu
 • Bel ons:0299 - 671 366
 • Buiten openingstijden0299 - 671 366

I.v.m. de verspreiding van het Coronavirus is ons beleid tijdelijk aangepast. Lees meer hierover op onze homepagina.

Knaagdieren

Knaagdieren

Hieronder leest u meer over het houden van cavia's en hamsters. Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Cavia

De cavia - ook wel Guinees biggetje genoemd - is een uit Zuid-Amerika afkomstig knaagdier. Het is een populair huisdier, vooral in gezinnen met jonge kinderen omdat ze makkelijk te hanteren en te verzorgen zijn. Er zijn diverse rassen, voorbeelden zijn de langhaar, ruwhaar, borstel- en natuurlijk de korthaar cavia. Als ze vier weken oud zijn, kunnen ze naar hun nieuwe baas en bij goede verzorging worden ze gemiddeld een jaar of zes oud. De vrouwtjes (zeugjes) wegen +/- 850 gram, mannetjes (beertjes) +/- 1000 gram. De beste manier om ze op te pakken is met 1 hand onder de borst en de andere om hun achterste. 

Cavia's zijn goed in groepen te houden maar soms breken er rangordegevechten uit. In dat geval is het raadzaam om de dieren te scheiden. 

Huisvesting

Cavia's houden van ruimte. Een caviakooi moet minimaal 60 x 60 x 40 cm zijn voor één cavia en uiteraard groter voor meerdere. De kooi moet gemaakt zijn van knaagbestendig en makkelijk schoon te maken materiaal, meestal kunststof. Als bodembedekking kun je hooi, stro, beuken of papiersnippers gebruiken, evt. met wat kattengrit eronder om het vocht te absorberen. Let er wel op dat het niet te stoffig is, want cavia's hebben gevoelige luchtwegen. De kooi moet minimaal één keer per week schoongemaakt worden en één keer per maand gedesinfecteerd (Halamid). Cavia's houden niet van warmte, vocht en fel zonlicht.

Voeding en verzorging

Kijk de dieren regelmatig (twee keer per week) na. Let erop dat hun vacht schoon is (borstelen) en kijk of nagels en tanden niet te lang worden. De voeding moet bestaan uit caviakorrels en vers hooi. Zorg ervoor dat je echte caviakorrels geeft. Normaal knaagdiervoer is ongeschikt voor cavia's, omdat het geen vitamine C bevat. Een tekort aan vitamine C leidt tot een verminderde weerstand, waardoor de dieren allerlei ziektes kunnen krijgen. Als aanvulling op het voer kun je er groenvoer bijgeven. Voorbeelden zijn witlof, wortel, andijvie, paardebloemblaadjes, klaver, vogelmuur of gewoon (schoon en droog) gras. Ook een stukje fruit op zijn tijd gaat er wel in. Eventueel kun je het voer nog aanvullen met een vitamine C tabletje. Sommige cavia's zien dit als een soort snoepje. Hiernaast moet er altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar zijn.

Hamsters

Hamsters zijn knaagdieren. Ze zijn uitermate geschikt als huisdier. Ze stinken niet of nauwelijks (tenzij je de kooi niet regelmatig verschoond). Verder zijn ze gemakkelijk te verzorgen en stellen geen ingewikkelde eisen aan hun voeding. Hamsters zijn bovendien vrijwel nooit agressief tegen mensen. Hamsters leven in de vrije natuur het grootste deel van de dag ondergronds in complexe gangenstelsels. 's Nachts gaan ze er op uit om voedsel te verzamelen.

Huisvesting

Er zijn verschillende soorten kooien om de hamster in te huisvesten. Deze kooien moeten aan een aantal eisen voldoen; zo mogen er geen scherpe randen en uitsteeksels aan de kooi zitten, schoonmaken moet eenvoudig zijn, de kooi dient goed geventileerd te zijn en de tralies mogen niet meer dan 8 tot 10 mm uit elkaar staan. Als bodembedekking voldoen (stofvrije) houtvezels, boomsnippers of speciale korrels.

Voeding

Hamsters zoeken in de vrije natuur allerlei soorten voedsel. Naast granen, zaden, grassen, vruchten en kruiden enzovoort eten hamsters ook wormen, slakken, larven en zelfs jong gevogelte en kleine (veld)muisjes. In de dierenwinkel is er keus genoeg in hamstervoer. Belangrijk is dat het niet te eenzijdig van samenstelling is. Zo bestaat goed hamstervoer uit graskorrels, rogge, pinda's, graan, Johannes-brood, tarwe, zonnepitten, haver en maïs. Geef de hamster geen konijnenvoer. Dit is te eenzijdig en bevat te weinig vitamines. Caviavoer is zeer geschikt voor hamsters. Een cavia kan namelijk zelf geen vitamine C aanmaken en daarom is het voer rijk aan vitamine C. Hamsters vinden over het algemeen groente en fruit zoals appel, banaan, komkommer, peer enzovoort wel lekker. Let op dat hamsters niet te veel groente en fruit krijgen met een te hoog vochtgehalte zoals bijvoorbeeld sla of appel. Door te veel vocht kunnen hamsters aan de diarree raken, soms kan het zelfs door uitdroging een dodelijke afloop hebben.

Hamsters zijn van nature geen grote drinkers. Ze hebben maar heel weinig water nodig om te kunnen overleven. Dit komt omdat ze uit gebieden komen waar het water erg schaars is en daardoor hebben ze geleerd er erg zuinig mee om te gaan.

Geef het water in de kooi bij voorkeur uit een drinkflesje, een bakje met water wordt meestal een grote viezigheid. Ververs het drinkwater van de hamster minimaal drie keer per week.

Ziekten en aandoeningen

De meest voorkomende ziektes bij hamsters zijn:

Diarree
Door onjuiste, of een plotselinge overgang naar andere voeding, tocht en vocht of een combinatie hiervan kan een hamster diarree krijgen.

Verkoudheid of longontsteking
Dit ontstaat meestal door de combinatie van tocht en een te lage temperatuur. De hamster zal een natte neus krijgen en de ademhaling zal te horen zijn. In dit geval is een bezoek aan de dierenarts gewenst. Zet de hamster op een andere plaats.

Natte staart
Een bijzonder ernstige vorm van diarree die wordt veroorzaakt door de E. colibacterie.

Natte staart (ook wel Natstaart genoemd) is een besmettelijke ziekte die kan ontstaan door bijvoorbeeld een plotselinge verandering in de omgeving. Soms is er verlies in de conditie van de vacht, geen interesse in het voedsel en de hamster is lusteloos. Na deze symptomen is er een waterige diarree en een natte staart. De dierenarts kan deze ziekte wel behandelen, maar vaak heeft het een dodelijke afloop. Meetstal binnen 48 uur.

Oogproblemen
Dit komt vaak voor naar mate de hamster ouder wordt. Hij zal zichzelf niet meer zo goed verzorgen en er zal vuil in zijn oogjes blijven zitten. Dit gaat op den duur irriteren en zijn oogleden zullen aan elkaar blijven plakken. Dit kan ook door te stoffig zaagsel gebeuren.

Haaruitval
Door de ouderdom kunnen de haren van je hamster gaan uitvallen. Zijn roze rimpelige huid zal dan tevoorschijn komen. Hier is niks tegen te doen, het is een natuurlijk verschijnsel. Haaruitval kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld door vlooien en huismijten.

Gezwellen
Gelukkig komt dit niet veel voor, soms nog op latere leeftijd. De meest voorkomende gezwellen zijn die aan de melkklieren van de vrouwtjes. Een gezwel kan ook het gevolg zijn van huidkanker en onderhuidse infecties. De dierenarts kan de hamster wel opereren maar het is meestal niet zinvol gezien de hoge leeftijd.

Huidmijt
De huidmijt is een parasiet die graaft in de huid van de hamster, waardoor korsten en eczeem ontstaan. Middelen tegen huismijt zijn te krijgen bij de dierenarts en dierenspeciaalzaak.

Huidschimmel
Als de hamster dit heeft, zitten er witte schilvers aan zijn neus of oren. De schimmel is vrij besmettelijk maar eenvoudig te behandelen. Raadpleeg de dierenarts voor een middel tegen schimmel.

Olifantstanden
De hamster is een knaagdier. Dit betekent dat de voortanden continu doorgroeien. Daarom is het belangrijk dat door het knagen de tanden afslijten. Door onvoldoende knaagmogelijkheden of een erfelijke afwijking is het mogelijk dat de tanden niet goed afslijten. 
Als de tanden te lang zijn, kan de hamster niet meer eten. De dierenarts kan de tanden van de hamster knippen.

Bijtwonden
Bijwonden genezen meestal erg snel. Probeer er niks aan te doen. Zorg er wel voor dat de hamster in een kooi met kranten zit. Zaagsel bijvoorbeeld is erg stoffig en kan in de wond gaan zitten.

Terug naar Gezelschapsdieren

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek De Rijp

Terug
 • Ma
  8.30 - 17.00 uur
 • Di
  8.30 - 17.00 uur
 • Wo
  8.30 - 17.00 uur
 • Do
  8.30 - 17.00 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Schoener 2 1483 TP De Rijp Wij werken uitsluitend op afspraak.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps