Zere bekjes

Oorzaak:
Zere bekjes of ecthyma is een besmettelijke aandoening van huid en slijmvliezen. De veroorzaker is een virus dat behoort tot de pokkenvirussen (parapox-virus).


Voorkomen:
De grootste problemen doen zich voor bij lammeren en daarna ook bij de moeder van de lammeren.


Verschijnselen:
Het ecthyma virus kan zich alleen vermenigvuldigen in huid of slijmvliezen tijdens het herstel van kleine wondjes. De verschijnselen komen vooral voor rond en in de bek. Soms zijn er geen uiterlijke verschijnselen en treden er beschadigingen in de mond, slokdarm en pens op. Deze dieren eten een aantal dagen niet en kunnen zelfs van de honger omkomen. Ook aan de ondervoeten kunnen problemen ontstaan.
Enkele dagen na infectie ontstaat een rode zwelling. Na 5 à 6 dagen ontstaan blaasjes die openbarsten en korsten krijgen. Bijkomende bacterieën verergeren het beeld. Als er geen bacterieën zijn, die de genezing belemmeren, duurt het 4 weken voordat het dier weer hersteld is.
Op het mondslijmvlies ontstaan verhevenheden met een bloedrijke rand. Een deel van de ooien kan een uierontsteking oplopen.
De ziekte komt ook voor bij de mens in de vorm van een pijnlijke en ernstig jeukende huidontsteking. Dit kan gepaard gaan met koorts en zwelling van de plek en de daarbij behorende lymfknopen.Het uiteindelijke herstel kan een maand duren.
Een uitbraak van ecthyma duurt 6 tot 8 weken. Afhankelijk van de ernst van de infectie nemen de dieren enkel dagen tot een week weinig tot geen voer op. Jonge lammeren kunnen hierdoor zo verzwakken dat ze hieraan sterven. Oudere lammeren hebben over het algemeen minder problemen.


Behandeling:
Het virus moet door het dier zelf overwonnen worden.
Met CTC-spray kunnen bijkomende bacteriën gedood worden. Aanstippen met jodiumtinctuur geeft een virus- en bacteriedodend effect hoewel men niet moet verwachten dat dit diep genoeg doordringt.
Aluspray wordt vrij veel gebruikt om de wonden af te dichten.


Preventie:
Het ecthymavirus is zeer resistent. Droge korsten blijven bij lage temperaturen lang infectieus. Bij vochtigheid en hoge temperaturen gaat de besmettelijkheid snel verloren. Dieren besmetten zich door direct contact of via voerbakken. De weerstandsopbouw tegen een nieuwe infectie is niet lang. Mogelijk spelen virusdragers een rol bij nieuwe uitbraken.
In koppels met ecthyma moeten huidbeschadigende behandelingen zoals tatoeëren, couperen en castreren achterwege gelaten worden omdat in de wonden ecthyma toe kan slaan.
Werk met plastic handschoenen bij behandeling van de dieren om zelf niet besmet te raken.
In Engeland is een entstof tegen ecthyma verkrijgbaar. Deze entstof mogen we ook in Nederland inzetten als er symptomen van ecthyma bij de koppel zijn gevonden.
Aankoop van dieren blijft altijd een risico omdat dragers niet herkenbaar zijn en de ziekte meestal niet in de quarantaineperiode tot uiting komt.

  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal