Klauwproblemen

Klauw- en pootproblemen hebben bij schapen vaak meerdere oorzaken. Naast onvoldoende onderhoud door bekappen spelen hygiëne en voeding een belangrijke rol. De schade is meer dan alleen maar het kreupel lopen van het dier. Zo neemt bij lammeren met klauwproblemen de groei snel af. Bij ooien daalt de conditie en de weerstand, met bijvoorbeeld de kans op het ontstaan van slepende melkziekte. Daarnaast brengen klauwproblemen veel extra arbeid en kosten met zich mee en zijn ze oorzaak van vervroegd afvoeren van dieren.


Rotkreupel
De grootste veroorzaker van kreupelheid bij schapen is rotkreupel. Er moeten twee bacteriën gezamenlijk aanwezig zijn om rotkreupel te veroorzaken.
De eerste is Fusobacterium necrophorum. Deze bacterie is altijd aanwezig in de omgeving van het schaap, hij komt in de darmen en dus ook in de mest voor. F. necrophorum zorgt voor verweking van de klauwhuid.
De tweede, Dichelobacter nodosus, wordt binnengebracht via aankoop van nieuwe dieren, via laarzen of autobanden.
Beide bacteriën versterken elkaar en dringen samen door het klauwhoorn heen. Ze hebben een voorkeur voor een vochtige en warme omgeving (boven 10 graden Celsius).
D. nodosus houdt van een zuurstofarme omgeving, daarom vormen losliggend hoorn en spleetjes in de klauw een goede voedingsbodem voor de bacteriën. Een matige klauwverzorging bevordert het ontstaan van rotkreupel.
D. nodosus kan maximaal 14 dagen buiten het schaap overleven. Indien er in een weiland 14 dagen geen schapen hebben gelopen is deze vrij van de rotkreupelbacterie.

 

Kenmerken van rotkreupel
Plotseling optredende kreupelheid bij meerdere schapen. In het begin van de infectie is nog niet veel aan de huid tussen de klauwtjes te zien behalve dat het er wat grijswit uitziet en warm aanvoelt. Later wordt het weefsel aangevreten en ontstaat er een geel beslag van dood weefsel. Hoornweefsel raakt ondermijnd en gaat als reactie woekeren. Er kan zelfs complete ontschoening ontstaan.
De rotkreupel geeft een typische geur van dood weefsel, dit is kenmerkend voor deze aandoening.
Het klassieke beeld van op de voorknieën grazende schapen kan ontstaan. Niet elk op de voorknieën grazend schaap is een rotkreupelschaap. Andere redenen voor pijn in de ondervoet kunnen dit beeld ook geven. Er is geen aantasting van de gewrichten.

 

Rotkreupel is een koppelprobleem.
Bij ongeveer driekwart van de Nederlandse koppels komt rotkreupel in meer of mindere mate voor. De infectie is niet altijd zichtbaar maar komt tot uiting afhankelijk van de weersomstandigheden. Warm en vochtig weer bevordert rotkreupel. Bij een temperatuur onder de 10 graden vermenigvuldigt de rotkreupelbacterie zich niet, waardoor pieken vaak in voor- en najaar worden gezien.


Behandeling
Beginnende infecties zijn redelijk goed te behandelen. Gevorderde infecties vragen een harde aanpak. De behandeling bestaat uit de volgende onderdelen:


1. Bekappen; al het losse hoorn wegknippen met de bekapschaar en netjes afwerken met het bekapmesje en de klauw weer in model snijden. Pas op dat de klauw niet gaat bloeden. Dit geeft weer kans op meer ontsteking. Ontsmet het gereedschap tussendoor. Afsnijdsels verwijderen en zeker niet in de wei laten liggen. In het weggesneden hoornmateriaal kunnen bacteriën weken lang overleven.


2. Tussenklauw sprayen met tetracycline . Twee keer sprayen en tussendoor op laten drogen. Laat de dieren niet direct in een natte weide zodat de spray goed kan hechten. Bij hardnekkige gevallen kan men de tussenklauw insmeren met florfenicol . Dit kan men het beste met een kwastje doen.


3. Voetbad met zinksulfaat en/of formaline. Dit moet een 10 % oplossing zijn. Het beste is een stabad waar de dieren een half uur instaan. Na het voetbad is het goed de dieren op een betonplaat op te laten drogen. Indien dit niet mogelijk is of bij kleine koppeltjes kan men de hoof and sole hardener spray gebruiken. Deze verhardt de klauw en bevat phenol en formaline. Footprotect schaap is als milieuvriendelijk alternatief voorhanden. Dit is een voetbad op basis van etherische oliën en plantenextracten.


4. Injecties met antibiotica. Er zijn 3 geschikte middelen: Tilmicosine, tulathromycine en lincomycine-spectinomycine . Tilmicosin en tulathromycine hoeft maar één maal gespoten worden. Tilmicosin moet wel nauwkeurig gedoseerd worden omdat een dubbele dosering al dodelijk kan zijn! Tilmicosin is sinds kort een UDD preparaat en mag alleen door de dierenarts toegepast worden. Lammeren onder de 15 kg lichaamsgewicht moeten met een ander middel behandeld worden. Lincomycine-spectinomycine moet 3 dagen achter elkaar gespoten worden en is iets goedkoper. Nadeel is dat het in de praktijk niet meevalt om de dieren 3 dagen te behandelen.


5. Na behandeling de schapen in een schone wei doen waar 2 weken geen schapen hebben gelopen.


6. Enten bij hardnekkige problemen of bij grotere koppels om de weerstand tegen rotkreupel te vergroten. De enting moet na 4 tot 6 weken herhaald worden. Daarna jaarlijks voor de risicoperiode. De vaccinatie kan uitgevoerd worden bij dieren ouder dan 3 maanden. Men kan niet volstaan met alleen een enting om de uitbraak te stoppen. Een enting helpt wel de genezing te bevorderen. De enting wordt 6 cm achter het oor gegeven . Deze enting geeft regelmatig abcessen als entreactie.


Plan van aanpak om vrij te worden van rotkreupel
De volgende aanpak kan ervoor zorgen dat kleinere koppels tot 50 schapen vrij worden van rotkreupel. Deze aanpak heeft het meeste zin als de lammeren gespeend zijn en het mooi droog zomerweer is.


1. Behandelen en bekappen van de hele koppel op één dag. Alle pootjes insmeren met florfenicol. Alle aangetaste dieren behandelen met antibiotica.Tenslotte alle dieren in een voetbad met zinksulfaat en formaline zetten gedurende een half uur.


2. Na de behandelingen de dieren in een schone weide plaatsen.


3. Na 3 weken wordt een controlebehandeling gegeven met selectie. Dieren die dan nog rotkreupel hebben moeten uitgeselecteerd en afgevoerd worden. De gezonde dieren krijgen weer een voetbad.


4. Na de behandeling worden de dieren in een schone weide gezet. Dit is een weide waarin twee weken geen schapen gelopen hebben.


Preventie
Voorkomen van insleep. Verstrek laarzen aan bezoekers, en laat alleen ontsmette en gereinigde aanhangers in de weide toe. Pas op met gezamenlijk gebruik van een veewagen.
Regelmatig bekappen van de klauwtjes (2 x per jaar). Op tijd bekappen van schapen, geiten en hun lammeren kan veel extra werk voorkomen. Direct na het aflammeren is een goed moment om te bekappen.
Nieuwe aankopen zoals rammen 2 weken apart houden, bekappen, in een voetbad zetten en antibiotica spuiten. Pas als zeker is dat zij vrij zijn mogen ze bij de koppel.
Enten is ook een mogelijkheid. De entstof richt zich tegen de fimbriae of pili (haarachtige structuren op de buitenkant van de bacterie).
Ook goede voeding, met voldoende mineralen die zorgen voor een harde klauw die meer weerstand biedt tegen de rotkreupelbacterie, werkt preventief.
Het is mogelijk om op rotkreupelgevoeligheid te selecteren. Noteer bij welke schapen de rotkreupel hardnekkig is of steeds terugkomt. Bij de steeds terugkerende gevallen kan opruimen nodig zijn in verband met een mogelijke erfelijke overgevoeligheid.

  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal