Het Bloed

Het Bloed is een aandoening die vooral bij opgroeiende lammeren problemen veroorzaakt. De ziekte kan slachtoffers maken onder schapen van alle leeftijden. Andere benamingen voor het bloed zijn weeldeziekte, eiwitvergiftiging of enterotoxemie. De aandoening wordt voornamelijk veroorzaakt door Clostridium perfringens type D en kan zich op verschillende manieren manifesteren.

 

Verschijnselen

In de meeste gevallen hebben schapenhouders niet eens door dat het schaap ziek is. De ziekte verloopt zó snel dat het dier dood gevonden wordt.
In veel gevallen zijn het de snelstgroeiende lammeren die dood gevonden worden. Het zijn vooral eenlingen en de snelst groeiende tweelingen die getroffen worden.
De dieren draaien een paar keer rond, gaan liggen, strekken de hals en sterven binnen een paar uur.


Behandeling

Behandeling komt vaak te laat. Soms kan een enkeling gered worden met een intensieve verzorging en een antibioticum injectie.

 

Preventie
Volwassen schapen die al eerder geënt zijn moeten twee tot vier weken voor het lammeren nogmaals geënt worden. Eenjarige schapen moeten een basisenting krijgen. De eerste enting 6 tot 10 weken voor het lammeren. De tweede enting 2 tot 4 weken voor het lammeren. Lammeren geboren uit geënte ooien zijn ongeveer 6 tot 12 weken beschermd tegen het bloed. Dit is sterk afhankelijk van een goede biestvoorziening. De antistoffen worden via de biest overgedragen.

Pas op voor plotselinge overgangen naar rijke, volle weides of verhoging van krachtvoergiften.

Er zijn twee vaccins geregistreerd tegen ´het Bloed´. Het is mogelijk om de ooien voor het aflammeren te laten vaccineren, waardoor de lammeren via de biest antistoffen binnen krijgen. Zijn de ooien niet geënt dan kunnen de lammeren op jonge leeftijd geënt worden.
Het vaccin  is al vanaf een leeftijd van 2 weken toegestaan en geeft bescherming tegen meer clostridiumstammen. Het vaccin geeft een goede bescherming tegen tetanus (klem).

 

Zomerlongontsteking (pasteurellose)

 

Voorkomen

Deze longontsteking kan op elke leeftijd voorkomen en hoeft niet alleen in de zomer op te treden. Meestal wordt het gezien bij opgroeiende lammeren. De ziekte wordt door een bacterie veroorzaakt; Mannheimia hemolytica.De ziekte speelt nogal eens op door de stress rondom het spenen.

 

Verschijnselen

De eerste dieren worden dood aangetroffen voordat er ook maar verschijnselen van longontsteking zichtbaar zijn. Het verschil met ´het Bloed´ is in deze gevallen alleen met sectie uit te maken. Later ontstaat vaak het beeld van chronisch hoesten,longontsteking en conditieachteruitgang.
In oktober-november speelt vooral de plotselinge dood een hoofdrol.


Behandeling

Behandeling met antibiotica is mogelijk maar komt vaak te laat.

 

Preventie

Als er in voorgaande jaren ook sterfgevallen zijn geweest door zomerlongontsteking is het aan te raden om tegen de ziekte te enten.
Dit kan met een combinatievaccin dat tevens bescherming geeft tegen ´het bloed´.
Antistoffen van de ooi tegen zomergriep worden bijna niet via de biest doorgegeven aan de lammeren. Daarom moeten de lammeren, ook de jonge lammeren, afzonderlijk gevaccineerd worden.
Sectie van gestorven schapen

Indien het nodig is de doodsoorzaak van een gestorven schaap te achterhalen, kan het dier worden ingezonden voor pathologisch onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij de GD in Deventer (telefoon van de ophaaldienst 0900-2020012 tussen 7.00-17.00 uur).
Sectie van schapen is relatief goedkoop omdat de overheid dit subsidieert. De GD heeft een ophaaldienst die het dode dier op komt halen. Om bederf van het kadaver tegen te gaan is het goed om het nat te maken

 

  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal