Tyloom rund

Als gevolg van langdurige ontsteking in de tussenklauwspleet of stinkpoot wordt het hoorn in het balgebied van de klauw ondermijnd. De kloven die ontstaan kunnen naar voren en naar binnen toe in de tussenklauwspleet uitbreiden. Dit chronisch ontstoken weefsel gaat vervolgens woekeren, waardoor er een uitstulping tussen de klauwen ontstaat. Deze woekering wordt voortdurend geïrriteerd door de klauwen en door hangend vuil. Deze irritatie veroorzaakt weer meer woekeringen, waardoor de tyloom langzaam groeit. Door een beschadiging of een infectie kunnen grotere tylomen ontstoken raken met als gevolg dat de koe kreupel raakt.

 

Tyloom

Foto: D. Scholten

 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

 

  • met Novaderma zalf smeren; dit heeft een indrogende werking en gaat het woekeren tegen.
  • operatief door chirurgisch tyloom weg te snijden en daarna enkele dagen onder verband te houden, resultaat valt nogal tegen.
  • Nieuwe thermochirurgische methode, waarbij met elektrisch mes tyloom en onderliggend weefsel verwijderd wordt. Na enkele dagen verband is het genezingspercentage van deze ingreep het grootst. Maar u moet wel rekening houden met enkele weken hersteltijd. De kans op terugkeer van het tyloom is nihil (in tegenstelling tot normaal wegsnijden) uit praktijkonderzoek van de Universiteit blijkt dat: 82 % van de tylomen is goed te verwijderen. Na een jaar loopt zo`n 68% van de dieren nog goed en 25% redelijk en is 6 % kreupel. 94% Van de veehouders vond na afloop de ingreep de moeite waard.
  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal