Bedrijfsbegeleiding / echo / tylomen

Naast het dagelijks behandelen van zieke dieren vormen regelmatige bedrijfsbezoeken een belangrijk deel van het werk in de melkveehouderij.

 

Tijdens de bedrijfsbezoeken komen de volgende zaken aan de orde:

 

 • Vruchtbaarheidsbegeleiding
 • Zieke dieren onderzoeken en behandelen
 • Kalveren onthoornen
 • Vaccinaties
 • Periodiek bedrijfsbezoek voor Qlip (voorheen OCM)

Bovendien wordt aan de hand van de melkcontrolegegevens de gezondheid van de koeien en het jongvee besproken. Ook is er tijdens het bedrijfsbezoek plaats voor adviezen aangaande diergezondheidsprogramma's, huisvesting, voedinggerelateerde problemen, enzovoort.

 

Echodiagnostiek

Om de diagnostiek tijdens de vruchtbaarheidsbegeleiding van rundvee te verfijnen en te verbeteren is besloten een echo-apparaat in te zetten. Deze kan eenvoudig meegenomen worden achter de koeien.

 

Dracht:

Met de echo is in een vroeger stadium te constateren of een dier wel of niet drachtig is.

Vanaf 30 dagen na inseminatie of dekking is dat al te zien. Dit brengt het voordeel met zich mee dat meer dieren gecontroleerd kunnen worden voor de tweede tocht. Op deze manier kan de tochtigheid rond de 42e dag nog worden benut, mocht het dier niet drachtig blijken te zijn. Wanneer een dier wel drachtig is voor de 42 dagen dan is het goed deze dieren nog eens te controleren; voor dag 42 is er namelijk nog kans op vroeg embryonale sterfte.

 

Vruchtbaarheidsproblemen:

De belangrijkste toepassing van de echo vindt plaats bij de diagnostiek van probleemkoeien;

dieren die niet tochtig worden gezien, dieren die cysteus zijn (wat voor soort cyste is het?), inactieve eierstokken (zijn ze nog te activeren?)....

De diagnose, prognose en behandeling worden door het gebruik van de echo een stuk nauwkeuriger. Ook dieren met andere afwijkingen aan het geslachtsapparaat kunnen beter bekeken worden met behulp van echodiagnostiek.

 

Controle na kalven:

Bij dieren die 3 tot 4 weken na het kalven zijn kan de baarmoeder gecontroleerd worden met behulp van de echo. De inhoud van de baarmoeder kan dan nog afwijkend zijn, terwijl u aan de koe zelf niets ziet. Aan de buitenzijde wordt slechts de helft van de witvuilers waargenomen. Wanneer deze dieren niet worden behandeld dan worden ze heel slecht weer drachtig.

 

Pinken en vleesrassen:

De baarmoeder van pinken kan soms moeilijk rectaal te voelen zijn, omdat bij deze dieren minder ruimte in de endeldarm is. Met de echo is vrij eenvoudig te zien of het dier drachtig is, zonder dat de gehele baarmoeder opgepakt moet worden. Dit geldt ook voor de meer vleestypische rassen.

 

Andere toepassingen:

De echo kan incidenteel natuurlijk ook ingezet worden bij dieren die verdacht worden van nierproblemen, blaasproblemen etcetera. Ook kunnen schapen en geiten ermee gescand worden.

 

Bloedanalyse

Dierenartsenpraktijk De Rijp is in het bezit van bloedanalyse-apparatuur.

Voor rundvee kan deze bijvoorbeeld worden ingezet om de prognose van een Downer koe (een liggende koe) te bepalen. Ook ter bepaling van stofwisselingsstoornissen kunnen bloedtesten worden verricht.

 

Tylomen verwijderen

Uit een enquete gehouden onder de melkveehouders is gebleken dat er veel behoefte is aan de mogelijkheid om tylomen te verwijderen.

 

Een tyloom is een bindweefselwoekering die zich vormt tussen de twee klauwen van de poot en kan

zorgen voor ernstige kreupelheden bij het dier. Zonder behandeling gaat een tyloom niet weg en het is niet zelden een reden voor vroegtijdige afvoer van de koe.

Voor het verwijderen van de tyloom is het belangrijk dat de betreffende koe in een klauwbekapbox geplaatst wordt met de mogelijkheid tot het ondersteunen van de romp met een band. Dit voorkomt dat koeien gaan liggen tijdens de procedure.

De ondervoet van het dier wordt met een injectie in de ader op de zijkant van de achterpoot gevoelloos gemaakt. Vervolgens worden de tyloom en het onderliggende vetkussen geheel verwijderd. Daarna wordt de poot in een drukverband gezet.

 

Wanneer u een tyloom wilt laten verwijderen, maak dan tijdig een afspraak zodat er voldoende tijd voor de ingreep kan worden gereserveerd en alle benodigdheden kunnen worden meegebracht.

 1. Contact
 2. Openingstijden
 3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

 • de naam/het merk van het medicijn
 • gewenste hoeveelheid
 • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
 • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal