Hamsters

Hamsters zijn knaagdieren. Ze zijn uitermate geschikt als huisdier. Ze stinken niet of nauwelijks (tenzij je de kooi niet regelmatig verschoond). Verder zijn ze gemakkelijk te verzorgen en stellen geen ingewikkelde eisen aan hun voeding. Hamsters zijn bovendien vrijwel nooit agressief tegen mensen. Hamsters leven in de vrije natuur het grootste deel van de dag ondergronds in complexe gangenstelsels. 's Nachts gaan ze er op uit om voedsel te verzamelen.

 

Huisvesting

Er zijn verschillende soorten kooien om de hamster in te huisvesten.

Deze kooien moeten aan een aantal eisen voldoen; zo mogen er geen scherpe randen en uitsteeksels aan de kooi zitten, schoonmaken moet eenvoudig zijn, de kooi dient goed geventileerd te zijn en de tralies mogen niet meer dan 8 tot 10 mm uit elkaar staan. Als bodembedekking voldoen (stofvrije) houtvezels, boomsnippers of speciale korrels.

 

Voeding

Hamsters zoeken in de vrije natuur allerlei soorten voedsel. Naast granen, zaden, grassen, vruchten en kruiden enzovoort eten hamsters ook wormen, slakken, larven en zelfs jong gevogelte en kleine (veld)muisjes. In de dierenwinkel is er keus genoeg in hamstervoer. Belangrijk is dat het niet te eenzijdig van samenstelling is. Zo bestaat goed hamstervoer uit graskorrels, rogge, pinda's, graan, Johannes-brood, tarwe, zonnepitten, haver en maïs. Geef de hamster geen konijnenvoer. Dit is te eenzijdig en bevat te weinig vitamines. Caviavoer is zeer geschikt voor hamsters. Een cavia kan namelijk zelf geen vitamine C aanmaken en daarom is het voer rijk aan vitamine C.
Hamsters vinden over het algemeen groente en fruit zoals appel, banaan, komkommer, peer enzovoort wel lekker. Let op dat hamsters niet te veel groente en fruit krijgen met een te hoog vochtgehalte zoals bijvoorbeeld sla of appel. Door te veel vocht kunnen hamsters aan de diarree raken, soms kan het zelfs door uitdroging een dodelijke afloop hebben.

Hamsters zijn van nature geen grote drinkers. Ze hebben maar heel weinig water nodig om te kunnen overleven. Dit komt omdat ze uit gebieden komen waar het water erg schaars is en daardoor hebben ze geleerd er erg zuinig mee om te gaan.

Geef het water in de kooi bij voorkeur uit een drinkflesje, een bakje met water wordt meestal een grote viezigheid. Ververs het drinkwater van de hamster minimaal drie keer per week.

 

Ziekten en aandoeningen
De meest voorkomende ziektes bij hamsters zijn:


Diarree:
Door onjuiste, of een plotselinge overgang naar andere voeding, tocht en vocht of een combinatie hiervan kan een hamster diarree krijgen.

 

Verkoudheid of longontsteking:
Dit ontstaat meestal door de combinatie van tocht en een te lage temperatuur. De hamster zal een natte neus krijgen en de ademhaling zal te horen zijn. In dit geval is een bezoek aan de dierenarts gewenst. Zet de hamster op een andere plaats.

 

Natte staart:
Een bijzonder ernstige vorm van diaree die wordt veroorzaakt door de E. colibacterie.

Natte staart (ook wel Natstaart genoemd) is een besmettelijke ziekte die kan ontstaan door bijvoorbeeld een plotselinge verandering in de omgeving. Soms is er verlies in de conditie van de vacht, geen interesse in het voedsel en de hamster is lusteloos. Na deze symptomen is er een waterige diarree en een natte staart. De dierenarts kan deze ziekte wel behandelen, maar vaak heeft het een dodelijke afloop. Meetstal binnen 48 uur.

 

Oogproblemen:
Dit komt vaak voor naar mate de hamster ouder wordt. Hij zal zichzelf niet meer zo goed verzorgen en er zal vuil in zijn oogjes blijven zitten. Dit gaat op den duur irriteren en zijn oogleden zullen aan elkaar blijven plakken. Dit kan ook door te stoffig zaagsel gebeuren.

 

Haaruitval:
Door de ouderdom kunnen de haren van je hamster gaan uitvallen. Zijn roze rimpelige huid zal dan tevoorschijn komen. Hier is niks tegen te doen, het is een natuurlijk verschijnsel. Haaruitval kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld door vlooien en huismijten.

 

Gezwellen:
Gelukkig komt dit niet veel voor, soms nog op latere leeftijd. De meest voorkomende gezwellen zijn die aan de melkklieren van de vrouwtjes. Een gezwel kan ook het gevolg zijn van huidkanker en onderhuidse infecties. De dierenarts kan de hamster wel opereren maar het is meestal niet zinvol gezien de hoge leeftijd.


Huidmijt:
De huidmijt is een parasiet die graaft in de huid van de hamster, waardoor korsten en eczeem ontstaan. Middelen tegen huismijt zijn te krijgen bij de dierenarts en dierenspeciaalzaak.

 

Huidschimmel:
Als de hamster dit heeft, zitten er witte schilvers aan zijn neus of oren. De schimmel is vrij besmettelijk maar eenvoudig te behandelen. Raadpleeg de dierenarts voor een middel tegen schimmel.

 

Olifantstanden:
De hamster is een knaagdier. Dit betekent dat de voortanden continu doorgroeien. Daarom is het belangrijk dat door het knagen de tanden afslijten. Door onvoldoende knaagmogelijkheden of een erfelijke afwijking is het mogelijk dat de tanden niet goed afslijten.
Als de tanden te lang zijn, kan de hamster niet meer eten. De dierenarts kan de tanden van de hamster knippen.

 

Bijtwonden:
Bijwonden genezen meestal erg snel. Probeer er niks aan te doen. Zorg er wel voor dat de hamster in een kooi met kranten zit. Zaagsel bijvoorbeeld is erg stoffig en kan in de wond gaan zitten.

Knaagdieren

  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal