Vlooien & teken

Vlooien
vlooienVlooien voeden zich met het bloed van de kat, waarna ze zich voortplanten en eitjes leggen, tot wel 50 eitjes per dag. De vlooieneitjes belanden vooral op plaatsen waar de kat vaak ligt . Na enkele weken komen er vlooienlarfjes uit. Deze larfjes voeden zich onder andere met huidschilfers en verpoppen vervolgens. Het popstadium kan maanden duren, maar uiteindelijk komt er een nieuwe vlo uit en begint de cyclus opnieuw. Vroeger vermenigvuldigden vlooien zich vooral in de zomer explosief, maar tegenwoordig weten ze zich in onze goed verwarmde huizen het hele jaar door te handhaven en soms ware vlooienplagen te veroorzaken.
 

Soms veroorzaken vlooien bij de kat alleen wat irritatie, maar als een kat vaak gebeten wordt kan dat, zeker bij een kitten, tot ernstige bloedarmoede leiden. Ook kunnen vlooien lintworminfecties overbrengen.
Veel katten zijn allergisch voor het speeksel van de vlo en kunnen daardoor allergische huidziekten ontwikkelen die met veel jeuk gepaard gaan. Omdat ze zich daardoor veel likken wordt de vacht vaak dun. Soms slikt de kat zoveel haar in, dat er maagproblemen ontstaan.
 

Bij de verzorging van de kat hoort daarom ook een goede vlooienbestrijding. De kliniek beschikt over de nieuwste middelen hiervoor;  zowel middelen die de vlooien doden als middelen die de eitjes en larven en de omgeving van de kat aanpakken. Daarnaast zijn ze veilig voor het dier zelf en voor de mens, makkelijk toe te passen, waterbestendig en milieuvriendelijk.

In overleg met u adviseren wij u graag welke middelen het meest geschikt zijn voor uw kat. Door een juiste vlooienbestrijding kunnen veel huidproblemen voorkomen worden. Heeft uw kat desondanks veel jeuk of huidklachten, dan is nader onderzoek door de dierenarts aan te bevelen. Mogelijk moeten de gevolgen van een vlooienallergie worden bestreden of is er sprake van een huidaandoening die niet door vlooien worden veroorzaakt.


Teken
TeekKatten komen graag buiten en lopen dan nogal eens onder struiken door, waar ze zich kunnen besmetten met teken. Dit zijn kleine bruinzwarte parasieten van 1-3 mm groot die zich vastbijten in de huid van de kat en zich daar volzuigen met bloed. Na een dag of vijf zijn ze verzadigd en wel 1 cm groot en laten ze los.

Teken komen voor van maart tot november.

In bossen, struiken en hoog gras wachten ze op passerende slachtoffers. Niet alleen in de vrije natuur, maar ook in uw eigen tuin kan de kat teken oplopen.


Teken kunnen infecties en ontstekingen op de plaats van de beet veroorzaken, maar ze kunnen ook verschillende ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.

tekentangKomt de kat buiten, controleer dan de vacht dagelijks in de tekentijd. Vindt u maar enkele teken, dan kunt u die het beste zo snel mogelijk verwijderen. De kans op besmetting met eventuele ziektes is dan het kleinst.

Verdoof de teek niet van tevoren, maar pak hem met een pincet of een tekentang zo dicht mogelijk op de huid en trek hem met een licht draaiende beweging uit de huid. Ontsmet daarna het wondje met betadinejodium. Zit de kat regelmatig vol met teken, dan is het veel werk om ze allemaal te verwijderen. Gebruik dan preventief een middel dat de teek zo snel mogelijk doodt.

NDG

NDG verkleind Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: Is de chip van uw huisdier juist geregistreerd? Kijk hier voor meer informatie >>>

  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal