Sterilisatie van een poes

De krolsheid
Poezen worden krols. Dit is de periode waarin de poes vruchtbaar is en gedekt kan worden. De eerste krolsheid kan al op de leeftijd van 4 tot 5 maanden optreden, meestal echter tussen de 6 en 8 maanden. Een poes kan wekenlang krols zijn, met tussenpozen van een paar weken. In de krolsheidsperiode gedraagt de poes zich anders dan normaal: veel miauwen, onrustig, aanhalig, en over de grond rollen. De katers uit de buurt kunnen opdringerig buiten aanwezig zijn en bij de voordeur gaan plassen. De poes wil dan ook graag naar buiten. Soms begint een krolse poes in huis te plassen. Krolsheid leidt dus tot veelal ongewenst gedrag en kans op dracht. Krolsheid kan worden voorkomen ofwel door wekelijks de poezenpil te geven, ofwel door castratie, het operatief verwijderen van de eierstokken. Door de poezenpil ontstaat een verhoogde kans op een baarmoederontsteking of op melkkliergezwellen. Daarom heeft castratie de voorkeur. Dit wordt in de volksmond wordt ook wel sterilisatie genoemd. Deze term is echter niet correct, want steriliseren is het onvruchtbaar maken met behoud van geslachtsdrift.

De castratie
De poes kan vanaf 6 maanden gecastreerd worden. Ze hoeft niet eerst krols te zijn geweest. Bestaat het vermoeden dat de poes gedekt is, dan is het verstandig om haar binnen 2 weken te castreren. Een poes die een nestje heeft gehad kan het beste 7 tot 8 weken na het werpen gecastreerd worden, omdat ze dan al weer krols en dus vruchtbaar kan worden.

Voor deze operatie dient van tevoren een afspraak gemaakt te worden. Op de dag voorafgaande aan de operatie mag de poes vanaf 6 uur ‘s avonds niet meer eten. Water drinken mag wel. Als u de poes brengt, wordt ze onderzocht en krijgt ze een kleine narcoseprik, waar ze weinig of niets van voelt. Als ze slaapt wordt haar buik geschoren. In de operatiekamer wordt het operatiegebied grondig gedesinfecteerd. Vervolgens wordt een klein sneetje in de huid gemaakt en de buikwand geopend. De eierstokken worden naar buiten gebracht en verwijderd. Mochten er afwijkingen aan de baarmoeder zichtbaar zijn, dan kan op dat moment besloten worden om deze ook te verwijderen. Uiteindelijk worden de buikwand, de onderhuid en de huid gesloten met enkele hechtingen.

De nazorg
Na de operatie heeft de poes de rest van de dag tijd om rustig en onder toezicht bij te komen. De poes kan in de namiddag weer opgehaald worden. Als de patiënt thuiskomt, zal ze nog niet helemaal fit zijn. Ze mag wat drinken. Een klein beetje eten mag u geven als ze er zelf om vraagt. In ieder geval moet ze de volgende dag uit zichzelf wat drinken, en na twee dagen uit zichzelf wat eten. Is dit niet het geval, dan moet u even contact met ons opnemen. Voor een 'buitenpoes' geldt dat u haar binnen moet houden tot ze weer goed drinkt en eet en normaal functioneert. Vaak herstellen de patiënten wonderbaarlijk snel van een dergelijke buikoperatie en kunnen ze na een paar dagen alweer naar buiten. Als u meer huisdieren heeft, is het raadzaam om de patiënt even apart te houden. Dit geldt ook ten aanzien van gevaarlijke situaties (trappen, en andere hoogten). Na 10 dagen zien wij de poes graag even terug voor controle, dan worden direct de hechtingen verwijderd. Mocht u nog vragen hebben, of bent u er toch niet helemaal zeker van dat alles goed gaat, neemt u dan gerust contact met ons op.

NDG

NDG verkleind Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: Is de chip van uw huisdier juist geregistreerd? Kijk hier voor meer informatie >>>

  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal