Plasproblemen

Hoe herken ik een blaasprobleem?

Er zijn diverse symptomen waaraan u kunt zien dat uw poes of kater een blaasprobleem heeft: het plasgedrag is abnormaal, de urine ziet er anders uit of het dier gedraagt zich vreemd. Hieronder beschrijven we deze drie belangrijkste problemen.

 

 • Abnormaal plasgedrag
  Het kan ineens opvallen dat uw kat vaker gaat plassen, waarbij soms een vorm van onzindelijkheid optreedt. De kat plast dan buiten de bak of zomaar ergens in huis. Of het dier brengt langere tijd door op de kattenbak terwijl er nauwelijks sprake is van urineproductie. Misschien ziet u uw kat persen tijdens het plassen of miauwt het van de pijn als het plast. In het ergste geval kan uw huisdier helemaal niet plassen.
 • Abnormale urine
  U moet ook altijd alert zijn op de veranderingen in de urine. Neem contact op met uw dierenarts als de urine roodgekleurd is (er zit dan bloed in), als hij donker en troebel is en/of sterk ruikt.
 • Abnormaal gedrag
  Uw kat kan ineens opvallend onrustig en klagerig zijn of juist uitermate sloom.


De oorzaak

Bij meer dan de helft van de katten met plasproblemen is de oorzaak niet precies te achterhalen. Afhankelijk van de klachten is meestal wel een behandeling mogelijk. Hieronder leest u meer over de mogelijke oorzaken van de plasproblemen en komt u meer te weten over de mogelijkheden die er zijn om die problemen te behandelen.

 

Er zijn veel factoren die het milieu in de blaas en daarmee de samenstelling van de urine bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de voeding. Binnenkatten en dikkere katten lopen meer risico op het krijgen van blaasproblemen. Zij houden de urine langer op, en omdat ze minder lichaamsbeweging krijgen, ligt ook de urine in de blaas stil. Hierdoor wordt er makkelijker gruis gevormd in de urine. Ook stress, bijvoorbeeld te veel katten in een huishouden, kan een rol spelen bij het ontstaan van plasproblemen. Wanneer een kat blaasproblemen heeft, gaat dit vaak gepaard met bloedverlies met als gevolg rode urine. Daarnaast kunnen ook eiwitten, ontstekingcellen en bacteriën aanwezig zijn. Deze kunnen als basis dienen voor het neerslaan van mineralen en/of zouten, waardoor blaasgruis of blaasstenen worden gevormd. Bij slechts 10% van de katten veroorzaakt een infectie van de urinewegen de plasproblemen.


Urine onderzoek

In alle bovenstaande gevallen is het aan te raden om de urine van de kat te laten onderzoeken bij de dierenarts. U kunt bij uw dierenarts een speciaal urine opvangsetje (Katkor) ophalen om urine te verzamelen.
In de urine kunnen we zien of er sprake is van een ontsteking t.g.v. blaasgruis.


Behandeling van plasproblemen

Afhankelijk van de oorzaak van de plasproblemen zal een behandeling worden voorgesteld:

 • Een aangepast dieet (bij vorming van blaasgruis);
 • Antibiotica (bij een infectie);
 • Pijnstilling of urinewegontspanners;
 • Stressbestrijding;
 • Opheffen van de verstopping ;
 • Operatie.


De dieetvoeding herstelt het normale milieu in de blaas, waardoor de hoeveelheid blaasgruis zal verminderen. Dit kan echter enkele weken duren. Tijdens die weken kan het plasprobleem zich opnieuw voordoen. Het is belangrijk u te houden aan het speciale dieet. Na het gruisoplossende dieet kan het noodzakelijk zijn om levenslang een blaasgruisvoorkomend dieet te geven.

Voor de doorspoeling van de urinewegen en verdunning van de urine is het van groot belang dat de kat veel drinkt. Zorg dus altijd voor vers drinkwater. U kunt eventueel van brok- op blikvoeding overgaan en wat extra water door het blikvoer mengen.

 

Wanneer een spoedgeval?

Als u merkt dat uw kater niet of nauwelijks meer kan plassen, heeft hij mogelijk een verstopping van zijn plasbuis. Dit is een SPOEDGEVAL! In de pijnlijke buik is dan een harde bal voelbaar ter grote van een sinaasappel. Het dier raakt zijn afvalstoffen niet meer kwijt via zijn urine, waardoor er snel onherstelbare schade in het lichaam ontstaat. De kat wordt sloom, trekt zich terug en kan gaan braken. Poezen hebben een wijdere en kortere plasbuis waardoor een verstopping zelden zal voorkomen.

NDG

NDG verkleind Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: Is de chip van uw huisdier juist geregistreerd? Kijk hier voor meer informatie >>>

 1. Contact
 2. Openingstijden
 3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

 • de naam/het merk van het medicijn
 • gewenste hoeveelheid
 • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
 • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal