Dracht en bevalling

De dracht bij de kat duurt gemiddeld 63 dagen (58 - 65 dagen). De dracht kan vastgesteld worden op dag 32 en na dag 42 door middel van een buikpalpatie. Het is echter betrouwbaarder om dit vast te stellen met een echo vanaf dag 35. Hiervoor kunt u bij ons een afspraak maken. Na 3,5 - 4 weken dracht zullen de tepels gaan zwellen en worden de tepels roder van kleur. Rondom de tepels gaan de haren uitwijken. De kat gaat ook meer eten en slapen.

 

Dracht
Zorg ervoor dat uw kat, als u met haar gaat fokken, in een goede conditie is en zij goed ingeënt en ontwormd is (4x per jaar). Wanneer uw kat drachtig is, is het belangrijk om haar herhaaldelijk te ontwormen aangezien de spoelworm de kittens via de moedermelk kan besmetten. Ontworm uw kat dus twee weken vóór en twee weken ná de bevalling met Stronghold®. De eerst zeven weken van de dracht hoeft u uw kat niet meer dan normaal te voeren. Daarna kunt u de voedingsgift iets opbouwen. In de praktijk kunt U terecht voor speciaal voer, dit is voer voor het kitten, de drachtige kat en/of de melkgevende kat.

 

Bevalling
U kunt zien dat de bevalling nadert door zwelling van de melkklieren en gedragsveranderingen. Van tevoren temperaturen om een naderende bevalling te herkennen is niet betrouwbaar bij de kat. Symptomen van een naderende bevalling bij de kat zijn vaag. Een geringe eetlust, typische lokroepen en een opvallende hyperventilatie geven aan dat de kat gaat bevallen. De kat zoekt vaak de kattenbak op om te persen tijdens de uitdrijvingsfase en perst altijd in borst-buik ligging. Zorg voor een soort werpkist voor de kat. U hoeft alleen in te grijpen tijdens de bevalling als het kitten na de geboorte niet uit de vliezen komt. Dan het kitten zo snel mogelijk uit de vliezen halen, het slijm uit het mondje halen en opwrijven met eenhanddoek.

 

Drachtig voor de eerste keer
Wanneer de kat voor de eerste keer drachtig is kan de uitdrijvingsfase van het eerste kitten wat langer duren. Meestal likt de kat de vruchtvliezen van het kitten er zelf af en eet de nageboorte op. De duur tussen twee kittens is ongeveer 45 min tot 1 uur. Meestal wordt er dan niet geperst. Duurt het langer dan 2 uur voor de komst van het volgende kitten en blijft zij persen, dan is het verstandig om de dierenarts te waarschuwen. Die kan dan een weeën versterkend middel toedienen. Tussen het werpen van de kittens kan het zijn dat de kat gewoon gaat eten en drinken, soms zelfs even slapen.

Controleer altijd de navelstreng die aan het kitten vastzit op bloedingen. Bij bloedverlies moet dit afgebonden worden. Blijft de kat onrustig na de geboorte, dan moet u ook de dierenarts raadplegen om te kijken of alle kittens eruit zijn.

 

Na de bevalling
Door het opeten van de nageboorte heeft de kat na de bevalling meestal een paar dagen last van diarree. Ook heeft zij een geringe eetlust. De eerste tien dagen na de bevalling heeft de kat nog uitvloeiing uit de vulva, dat van rood gekleurd via groen naar een heldere kleur over gaat. Deze uitvloeiing moet na twee weken over zijn. Komt er stinkende uitvloeiing uit, dan moet u de dierenarts raadplegen. De standaard toediening van oxytocine na de bevalling wordt afgeraden.

Het is het beste om de kittens gelijk na de geboorte te wegen en eventueel te merken. Kittens wegen ongeveer 100 gram bij de geboorte. Per dag is er ongeveer een groei van 10 % van het lichaamsgewicht. Tien dagen na de geboorte gaan de ogen open en is het kitten in lichaamsgewicht verdubbeld. Wanneer het kitten niet voldoende groeit, dient de dierenarts geraadpleegd te worden. Het kan zijn dat de kat te weinig melk geeft door stress, melkklierontsteking of een te lage productie.

Als het nodig is kunt u het kitten zelf voeden tot de leeftijd van 4 weken. Vanaf dan kan het kitten zelfstandig drinken en brokjes eten. De kunstmatige voeding is verkrijgbaar bij de dierenartsenpraktijk. Op de verpakking staat duidelijk vermeld wat u moet doen. Ook is het belangrijk dat de kittens goed warm gehouden worden.

 

Ontwormen
De ontworming van het kitten is zeer belangrijk. Kittens kunnen behoorlijk ziek worden van een worminfectie. Het is dus verstandig om de moeder op 2, 4 en 6 weken na de bevalling te ontwormen met bijvoorbeeld Stronghold. De kittens zelf moeten dan nog op 9 en 12 weken leeftijd met Stronghold ontwormd worden.

 

Inenten
De eerste inenting (tegen nies- en kattenziekte) bij het kitten is op een leeftijd van 9 weken. Bij 12 weken volgt de tweede enting. Het kitten heeft dan een 'booster' gehad en heeft voldoende immuniteit opgebouwd. Daarna is het noodzakelijk de inenting eenmaal per jaar te herhalen.

 

Naar een nieuw baasje 
Aangeraden wordt om kittens pas vanaf de leeftijd van 8 weken bij de moeder weg te halen. Vanaf 3 t/m 12 weken zit het kitten in een socialisatieperiode. Dit betekent dat het kitten aan zoveel mogelijk dingen moet wennen. Denk hierbij aan de stofzuiger, muziek en andere geluiden en gebeurtenissen. Het is beste is om niet alle kittens tegelijk bij de kat weg te halen, aangezien de kat het hier erg moeilijk mee zal hebben.

NDG

NDG verkleind Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: Is de chip van uw huisdier juist geregistreerd? Kijk hier voor meer informatie >>>

  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal