Chippen

Jaarlijks lopen in Nederland honderden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel daarvan, vooral katten, vindt de weg naar huis nooit meer terug. Veel van deze dieren komen via de dierenambulance in asielen terecht. Voor dieren die niet zijn geïdentificeerd en niet in een databank zijn geregistreerd is het vrijwel onmogelijk de eigenaren te vinden! Een halsbandje met een adreskokertje lijkt een goede oplossing, maar helaas kan dit relatief gemakkelijk verloren gaan.

Tegenwoordig is er een unieke identificatie methode: de elektronische chip. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen, unieke code. De chip is kleiner dan een eurocent.

Elektronische identificatie voor gezelschapsdieren heeft grote voordelen.  Genoemd kunnen worden:

 

 • wereldwijd unieke identificatiecode
 • diervriendelijk
 • onbeperkte levensduur van de chip, daardoor levenslange identificatie
 • eenvoudig in het gebruik •geschikt voor vrijwel alle diersoorten
 • kan al op jonge leeftijd worden toegepast
 • fraudebestendig: de code kan nooit worden gewist of veranderd
 • niet ontsierend (onzichtbaar)


De code van de chip kan met een afleesapparaat (“reader”) worden afgelezen. De chip zelf doet niets; er zit geen batterijtje of andere energiebron in. Uw huisdier zal het niet merken dat hij of zij een chip draagt! Pas op het moment dat er een afleesapparaat bij in de buurt van de chip komt, gebeurt er iets. Het afleesapparaat geeft een onschadelijk signaal af. De chip wordt actief en antwoordt met de identificatiecode van het betreffende dier. Invloeden van buitenaf hebben overigens absoluut geen effect op de chip!

Registreren
Nadat uw huisdier door de dierenarts van een chip is voorzien moet het dier nog geregistreerd worden. Uw dierenarts vult daarvoor een formulier in en u stuurt dit op naar een databank, zoals de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, de NDG. De Nederlandse Databank Gezelschapsdieren is een databank die mede is opgericht op initiatief van de Koninklijke Nederlands Maatschappij voor Diergeneeskunde en is een stichting zonder winstoogmerk. De NDG gebruikt de geregistreerde gegevens enkel voor het doel waarvoor de databank is opgericht. Na betaling van een relatief klein bedrag staat uw huisdier voor de rest van zijn leven geregistreerd. Na inschrijving ontvangt u een handig registratiecertificaat en een mutatieformulier waarmee u adreswijzigingen kunt opgeven. Bijna één miljoen huisdieren staan inmiddels bij de NDG geregistreerd.

Controleren
Na ongeveer twee weken zijn uw gegevens ingevoerd in de databank en kunt u via internet heel gemakkelijk nagaan of de registratie heeft plaatsgevonden.  Dat kan natuurlijk via de website van de NDG, maar ook via de site www.chipnummer.nl die speciaal voor dat doel is opgezet. De NDG is direct aangesloten bij de Europese overkoepelende databank het European Pet Network, kortweg EPN, zodat uw dierbare huisgenoot ook weer bij u thuis kan komen als hij of zij zich in het buitenland bevindt!

NDG

NDG verkleind Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: Is de chip van uw huisdier juist geregistreerd? Kijk hier voor meer informatie >>>

 1. Contact
 2. Openingstijden
 3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

 • de naam/het merk van het medicijn
 • gewenste hoeveelheid
 • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
 • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal