Vlooien & teken

Een veel voorkomend probleem bij huisdieren is de aanwezigheid van vlooien. De aanwezigheid van deze kleine bruine, zijdelings afgeplatte diertjes leidt vaak tot heftige jeuk en krabben bij uw huisdier.
Het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn deze kleine watervlugge insecten moeilijk te vinden. Bovendien leven vlooien niet op dieren, ze eten er alleen maar. Nadat ze hun buik vol hebben verdwijnen ze snel naar de leefomgeving van uw huisdier; helaas is dit in de meeste gevallen uw huis!
Uit onderzoek is gebleken dat 99% van de vlooien in de omgeving zitten en slechts 1% op uw huisdier. De vlo die u bij uw dier ziet is dus het topje van de ijsberg!!
U kunt daarom beter uitkijken naar de aanwezigheid van "vlooienpoepjes": kleine zwartbruine korreltjes die zich tussen de haren bevinden.


Tip:
Een test of dit zwartbruine goedje poep of aarde is, is de volgende proef:
Leg wat van de poepjes op een witte tissue en druppel er een paar druppels water op: vlooienpoep kleurt het papieren velletje bruinrood, het is zoogdierenbloed, opgezogen en deels verteerd door de vlo!


vlooienNadat een vlo een bloedmaaltijd bij de hond heeft genomen, plant ze zich voort en legt eitjes, tot wel 50 eitjes per dag. De vlooieneitjes belanden vooral op plaatsen waar de hond vaak ligt . Na enkele weken komen er vlooienlarfjes uit. Deze larfjes voeden zich onder andere met huidschilfers en verpoppen vervolgens.
Het popstadium kan maanden duren, maar uiteindelijk komt er een nieuwe vlo uit en begint de cyclus opnieuw. Vroeger vermenigvuldigden vlooien zich vooral in de zomer explosief, maar tegenwoordig weten ze zich in onze goed verwarmde huizen het hele jaar door te handhaven en soms ware vlooienplagen te veroorzaken.

Soms veroorzaken vlooien bij de hond alleen wat irritatie, maar als een hond vaak gebeten wordt kan dat, zeker bij een pup, tot ernstige bloedarmoede leiden. Ook kunnen vlooien lintworminfecties overbrengen.
Veel honden zijn allergisch voor het speeksel van de vlo en kunnen daardoor allergische huidziekten ontwikkelen die met veel jeuk gepaard gaan.

Bij de verzorging van de hond hoort daarom ook een goede vlooienbestrijding.
De kliniek beschikt over de nieuwste middelen hiervoor, zowel middelen die de vlooien doden als middelen die de eitjes en larven en de omgeving van de hond aanpakken. Daarnaast zijn ze veilig voor het dier zelf en voor de mens, makkelijk toe te passen, waterbestendig en milieuvriendelijk.
 
In overleg met u adviseren wij u graag welke middelen het meest geschikt zijn voor uw hond. Door een juiste vlooienbestrijding kunnen veel huidproblemen voorkomen worden. Heeft uw hond desondanks veel jeuk of huidklachten, dan is nader onderzoek door de dierenarts aan te bevelen. Mogelijk moeten de gevolgen van een vlooienallergie worden bestreden of is er sprake van een huidaandoening die niet door vlooien worden veroorzaakt.


Teken

 

Teken!Honden komen graag buiten en lopen dan nogal eens onder struiken door, waar ze zich kunnen besmetten met teken. Dit zijn kleine bruin-grijze parasieten van 1-3 mm groot die zich vastbijten in de huid van de hond en zich daar volzuigen met bloed. Na een dag of vijf zijn ze verzadigd en wel 1 cm groot en laten ze los.

Teken komen voor van maart tot november.
  
Teken kunnen infecties en ontstekingen op de plaats van de beet veroorzaken!Teken kunnen infecties en ontstekingen op de plaats van de beet veroorzaken, maar ze kunnen ook verschillende ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.

Komt de hond buiten, controleer dan de vacht dagelijks in de tekentijd. Vindt u maar enkele teken, dan kunt u die het beste zo snel mogelijk verwijderen. De kans op besmetting met eventuele ziektes is dan het kleinst. 
  
TekentangVerdoof de teek niet van tevoren, maar pak hem met een pincet of een tekentang zo dicht mogelijk op de huid en trek hem met een licht draaiende beweging uit de huid. Ontsmet daarna het wondje met betadinejodium. Zit de hond regelmatig vol met teken, dan is het veel werk om ze allemaal te verwijderen. Gebruik dan preventief een middel dat de teek zo snel mogelijk doodt. 

NDG

NDG verkleind Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: Is de chip van uw huisdier juist geregistreerd? Kijk hier voor meer informatie >>>

  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal