Suikerziekte

Suikerziekte

Bij suikerziekte of diabetes blijft er teveel glucose (suiker) achter in het bloed.


Bij de vertering van voedsel wordt er onder andere glucose gevormd, dat voor het lichaam nodig is als bouwsteen en als brandstof. Na een maaltijd stijgt dus de hoeveelheid glucose in het bloed. De spier- en vetcellen nemen glucose uit het bloed op als ze daartoe worden aangezet door het hormoon insuline. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier en het zorgt ervoor dat de hoeveelheid glucose in het bloed tussen bepaalde grenswaarden blijft.

 

Er kan door verschillende oorzaken een tekort aan insuline ontstaan. In sommige gevallen breekt het afweersysteem van het lichaam de cellen in de alvleesklier af die voor de afgifte van insuline zorgen.
Bepaalde ziekten (syndroom van Cushing) of behandelingen met bepaalde medicijnen kunnen ook leiden tot het ontstaan van suikerziekte.

 

Suikerziekte komt vaker voor bij teven dan bij reuen. Gedurende een periode van acht tot tien weken geven de eierstokken na de loopsheid het hormoon progesteron af, wat kan leiden tot een verhoogde productie van groeihormoon. Dit groeihormoon gaat de werking van insuline tegen.
Als daardoor suikerziekte ontstaat, dienen de eierstokken zo snel mogelijk te worden weggenomen.
Doordat de verhoogde groeihormoonproductie dan stopt, is er een kans dat de alvleesklier nog voldoende insuline kan produceren om de suikerziekte weer te laten verdwijnen.

 

Verschijnselen
In eerste instantie zal de hond veel gaan drinken en plassen. Omdat er veel glucose in het bloed zit, zal dit via de nieren met de urine verloren gaan. De glucose in de urine trekt extra vocht mee waardoor de hond meer gaat plassen, en vervolgens gaat de behoefte aan water omhoog.
Glucose is een belangrijke brandstof waar de hond nu niets mee kan; de voedselbehoefte zal omhoog gaan maar ondanks dat de hond meer zal gaan eten, zal hij toch gewicht gaan verliezen.
Als de hond niet wordt behandeld, wordt hij ernstig ziek.

 

Diagnose
De verschijnselen van suikerziekte kunnen ook bij andere ziekten voorkomen. De diagnose suikerziekte wordt gesteld wanneer niet alleen de urine maar ook het bloed een te hoog suikergehalte heeft.

 

Behandeling
Suikerziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline. Daarom moet dit tekort worden aangevuld. Dit gebeurt met een insuline-injectie; tweemaal daags op vaste tijdstippen. Omdat niet precies bekend is hoe groot het insulinetekort bij de hond is, moet eerst de juiste dosering worden vastgesteld. Aan de hand van het lichaamsgewicht wordt een begindosering berekend. Door op vaste tijden na de insulinetoediening het bloedglucosegehalte te meten kan de dierenarts zien of de dosis moet worden bijgesteld. Dit betekent dat het bloedglucosegehalte regelmatig moet worden gecontroleerd.
Regelmaat in de voeding en de hoeveelheid lichaamsbeweging is heel belangrijk, omdat de insulinegift is afgestemd op de hoeveelheid glucose die de hond per dag nodig heeft.

 

Vooruitzichten en mogelijke complicatie
Een hond met een regelmatig leefpatroon en een juiste behandeling met insuline kan een vrijwel normaal leven leiden.

De belangrijkste complicatie van de behandeling van een suikerziektepati├źnt is het ontstaan van een te laag bloedsuikergehalte (hypoglycemie). Als er meer insuline wordt toegediend dan er nodig is, kan het bloedsuikergehalte te laag worden. De hersenen kunnen dan een tekort aan brandstof krijgen; een levensbedreigende situatie. Daarom is het belangrijk de verschijnselen te herkennen.
Een hond met een te laag bloedsuikergehalte kan onrustig of juist sloom zijn, en op onverwachte tijden honger hebben. In een verder stadium begint de hond te rillen of maakt vreemde bewegingen (omvallen, met de poten trappelen). Uiteindelijk valt de hond in een diepe slaap waaruit hij niet of nauwelijks wakker te maken is. Als deze situatie al voorkomt, gebeurt het meestal 3 tot 7 uur na de insulinegift.
Als de hond nog in staat is om te eten dan moet direct een maaltijd worden gegeven. In het geval dat de hond niet meer kan eten, dient u (een oplossing van) 1 gram druivensuiker per kg. gewicht in de wangzak te geven (poeder op en onder de tong wrijven). Neem daarna direct contact op met de dierenarts.

 

NDG

NDG verkleind Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: Is de chip van uw huisdier juist geregistreerd? Kijk hier voor meer informatie >>>

  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal