Sterilisatie teef

De sterilisatie is de meest uitgevoerde operatie bij de teef. Ongeveer 30% van alle teven in Nederland is gesteriliseerd. De belangrijkste reden is natuurlijk de geboortebeperking (en dus het voorkomen van de loopsheid), maar er kunnen ook medische redenen zijn om een teef te steriliseren; bijvoorbeeld baarmoederontstekingen, een afwijking aan het bekken, telkens terugkerende schijnzwangerschappen en suikerziekte.


In feite is het niet juist om van sterilisatie te spreken. Met sterilisatie wordt een operatie bedoeld waarbij de patiënt onvruchtbaar gemaakt wordt door de eileider af te binden/door te knippen. Wanneer de eierstokken en soms ook de baarmoeder worden verwijderd, is het eigenlijk een castratie.

Techniek
Voor de operatie moet de teef nuchter zijn.
De reden hiervoor is dat sommige dieren kunnen braken tijdens/na de narcose. Als er dan voedsel opgebraakt wordt en dit komt in de luchtpijp terecht, kan er een vervelende en moeilijk te behandelen longontsteking ontstaan.
De hond wordt verdoofd, op haar rug gelegd en de buik wordt geschoren en ontsmet.
De eigenlijke operatie begint; er wordt een snee in de buikwand gemaakt en de eierstokken worden opgezocht en verwijderd.
Alles wordt goed afgehecht met speciaal oplosbaar hechtmateriaal en de buik wordt weer gesloten.
Op de operatiewond komt een wondspray of pleister, de teef krijgt een injectie met een antibioticum en pijnstilling en kan nu rustig bijkomen.

Complicaties
Bij iedere operatie kunnen zich problemen voordoen, zo ook bij de sterilisatie.
De ernstigste zijn nabloedingen van de baarmoederhalsspier of van de eierstokstomp. 

Daarom moet de hond altijd in de kliniek blijven tot zij goed uit de narcose is ontwaakt; in deze tijd wordt de hond regelmatig gecontroleerd.

Wondinfecties zijn een ander probleem. Ze worden meestal veroorzaakt doordat de hond aan de hechtingen of de wond heeft gelikt.
Soms komt het voor dat de teef na de sterilisatie af en toe druppeltjes urine verliest. Dit is gelukkig goed te behandelen met medicijnen.
Een gesteriliseerde teef loopt wat meer risico om te zwaar te worden.
Het is daarom raadzaam om na de sterilisatie iets minder eten te geven en de eerste maanden het gewicht van uw hond goed in de gaten te houden.

Gedrag
Een veel gehoorde vraag is of het gedrag van de hond verandert door sterilisatie. Het antwoord is simpel: een gesteriliseerde hond gedraagt zich net zo als een niet gesteriliseerde hond tussen de loopsheden in.

 

Leeftijd
Het is een fabeltje dat het beter zou zijn dat teven eerst een nestje krijgen voordat ze worden gesteriliseerd.
Gekeken naar de kans op melkklierkanker op latere leeftijd blijkt dat teven die gesteriliseerd zijn voor de vijfde loopsheid veel minder risico lopen.
Ook baarmoederontstekingen komen natuurlijk niet voor bij gesteriliseerde dieren, hierdoor neemt de levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond met ongeveer 2 jaar toe.
In de praktijk is het advies om teven te steriliseren vóór de eerste loopsheid op een leeftijd van ongeveer 12-15 maanden.
De operatie is dan simpel en de herstelperiode zeer kort.
Ook is het beter om de honden tussen de loopsheden in te steriliseren; de baarmoeder is dan het minst doorbloed, en hierdoor blijft het operatierisico beperkt.

NDG

NDG verkleind Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: Is de chip van uw huisdier juist geregistreerd? Kijk hier voor meer informatie >>>

  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal