Puppies

Pasgeboren pups
Gedurende de eerste weken van hun leven worden pups verzorgd door hun moeder, ze zijn volledig afhankelijk. Zij kunnen zichzelf nog niet warm en schoon houden, de moederhond helpt ze om te ontlasten en te plassen.

 

Navelstreng
De navelstreng zal langzaam indrogen en het restje valt na 4-7 dagen af.

 

Drinken
Na de geboorte moeten de puppies direct gaan drinken, ze zijn dan nog niet eens droog. Door het drinken worden weer weeën opgewekt en zal de geboorte verder gaan. De meeste pups kunnen de tepels goed vinden, maar soms hebben ze wat hulp nodig.
Tijdens de eerste twee dagen nemen pups antistoffen tegen verschillende ziekten op uit de moedermelk. Daarna kunnen de antistoffen niet meer door de darmen worden opgenomen, maar is de melk natuurlijk wel heel belangrijk voor de voedingsstoffen.
Pups drinken elke 2-3 uur bij de moeder en moeder likt daarna hun achterste om ze te laten plassen en ontlasten.

 

Gedrag
Gezonde, tevreden pups slapen en drinken. Als ze piepend rondkruipen, duidt dit meestal op een probleem. Ze kunnen honger hebben, of het te warm of te koud hebben. Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst. De eerste 4-5 dagen is een temperatuur van rond de 26 tot 28 graden het beste, geleidelijk dalend tot 26 graden in de 2e week, 23-26 graden in de 3e week en 23 graden in de 4e week.

Ook kan de teef vergeten ze te likken en ze zo dus niet helpen met plassen en ontlasten. Neem in dit geval ook contact op met uw dierenarts.

 

Ogen en oren

Tot een leeftijd van 10 –14 dagen oud kunnen puppies nog niet horen of zien. Als na deze periode de oogjes nog niet open zijn, de oogleden opzwellen of er komt viezigheid uit de ogen, neem dan contact op met uw dierenarts. In deze periode kunnen ze wel goed ruiken en contact met mensen is nu al belangrijk om ze te laten wennen. Pak ze echter niet te vaak op, rust is erg belangrijk in deze fase.

 

Gewicht
Pups moeten elke dag aankomen, de ene dag meer dan de andere keer. Pups met een laag geboortegewicht of pups die afvallen na de geboorte dienen extra in de gaten te worden gehouden. Het is daarom verstandig de pups meteen na de geboorte te wegen en na 12 uur nogmaals. Daarna kunt u de pups elke dag op hetzelfde tijdstip wegen. Na 4 weken kunt u ze wekelijks gaan wegen. Noteer alle gewichten, zodat de groei goed kan worden gevolgd. Gemiddeld groeit een pup 1,6 tot 4 gram per 24 uur, per kilo van het te verwachten gewicht op volwassen leeftijd. Dus 1,6 gram voor een pup met een volwassen gewicht van 60 kilo en 4 gram voor een pup van 5 kilo. Het geboortegewicht van een pup varieert tussen 100-500 gram, afhankelijk van het ras. Een pup moet zijn geboortegewicht verdubbelen in 8-10 dagen.

 

Bijvoeren met kunstmatige melk
Als de pups niet genoeg groeien, of zelfs afvallen moeten zij bijgevoerd worden met kunstmatige melk. De melk en andere benodigdheden zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts. Op de verpakking staat hoeveel de pups voor hun leeftijd en gewicht mogen krijgen. 
Het bijvoeren van het complete nest is ook nodig als maar één of twee pups problemen hebben. De grotere pups zijn dan minder hongerig en er zal meer moedermelk voor de zwakkere pups overblijven.
De melk moet op lichaamstemperatuur gebracht worden (niet te heet!) en kan met een flesje met speen of met een spuitje gegeven worden. U kunt beginnen met 2 keer per dag bij te voeren, maar als ze niet in gewicht toenemen moet dit naar 4 keer per dag of vaker. Bij zeer kleine pups kan een insulinespuitje zonder naald worden gebruikt. De pups moeten zelf zuigen, dus nooit de zuiger indrukken, dan kunnen ze zich verslikken.  Melk kan dan in de longen terecht komen en hieraan kunnen ze sterven. Leg de pup tijdens het bijvoeren op de buik om verslikken te voorkomen.
Als de pups onverhoopt helemaal geen moedermelk meer drinken en er is geen pleegmoeder beschikbaar, dan moet vaker gevoerd worden. Dit is een intensieve bezigheid en gaat ’s nachts ook door. Dit kan voorkomen wanneer de moeder overleden is of omdat ze melkklierontsteking heeft en het niet toe laat wegens pijn. Uiteraard moet de moeder hiervoor behandeld worden.
Moederloze pups moeten in de 1e week minimaal 8x daags, dus om de 3 uur gevoerd worden.

Na 3 weken hoeft minder vaak gevoerd te worden. Naast moedermelk gaan ze dan ook vast voedsel eten. Geef hiervoor een papje van puppyvoedsel met kunstmatige melk van goede kwaliteit. Na het voeren kunt u het gebied rond de anus masseren om poepen en plassen te stimuleren.

Puppies die met de hand worden grootgebracht, groeien vaak minder snel dan jongen die bij de moeder blijven.
De dagelijks benodigde vochtbehoefte is 20 tot 25% van het lichaamsgewicht.
 

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal