Ontwormen

Zoals ongetwijfeld bekend is komen er zowel bij hond als kat worminfecties voor. Niet alleen jonge dieren kunnen besmet raken, maar ook bij oudere dieren komen worminfecties voor. Normaal zijn in Nederland maar drie wormsoorten van belang bij hond en kat: lintworm, spoelworm en Giardia. Voor het buitenland speelt de hartworm nog een belangrijke rol.


De spoelworm
spoelworm.jpgDe spoelworm (Toxocara) is de meest voorkomende worm. De spoelworm is te herkennen aan de lange, dunne, ronde wormen

of de vermicelli-achtige vorm. Spoelwormen hebben geen tussengastheer nodig. Ze worden ook via de melk op pups en kittens overgedragen. Dit leidt ertoe dat bijna alle honden en katten in meer of mindere mate met spoelwormen besmet zijn.
De moeder van uw huisdier is in haar leven al eens in aanraking geweest met een spoelworm. De kans is groot, ook al is ze altijd goed ontwormd, dat ze toch een paar larven in haar lichaam heeft. Deze zijn in rust aanwezig in het lichaam en daarom ziet u ze vaak niet en merkt het dier er ook niets van. Zodra het dier echter drachtig is, worden de larven actief. Op deze manier worden pups en kittens al voor hun geboorte besmet met wormen. Daarom is het ook zo belangrijk om pups en kittens al zo vroeg goed te ontwormen. Ook kan uw dier buiten eitjes opsnuiven of oplikken.

 

Voor de mens bestaat ook een bepaald risico. Spoelwormen kunnen namelijk ook overgebracht worden op mensen. Dat gebeurt vooral via de omgeving. U moet dan denken aan zandbakken, parken enz. Vooral kinderen lopen hier gevaar omdat zij vaak buiten spelen, zij moeten op hygienemaatregelen gewezen worden.
 
De lintworm
lintworm.jpgLintwormen bij de hond en de kat zijn te herkennen aan hun platte en witte uiterlijk. Soms kunt u zien dat, als ze net uit de anus zijn gekropen, deze witte lintwormsegmentjes nog bewegen. Ze zijn dan ca. 1 tot 1 1/2 cm lang.
Na enige tijd aan de buitenlucht te hebben blootgestaan verschrompelen ze tot de grootte van een rijstkorrel of een komkommerpit, deze segmenten (delen) van de lintworm bevatten grote hoeveelheden lintwormeitjes. De eipakketten worden door uw huisdier overal in huis verloren en vaak kapot getrapt zodat de inhoud zich in de vloerbedekking kan verspreiden.
De lintworm zelf is gemakkelijk en 100% afdoende te bestrijden met de inname van een of meerdere wormtabletten. Het grootste probleem is echter het voorkomen dat uw huisdier zich opnieuw besmet en dus na circa 4-6 weken opnieuw lintwormstukjes verliest. Van belang is het daarom te weten hoe uw huisdier (her)besmet raakt met lintwormen.
De besmetting verloopt nl. uitsluitend via de vlo.

 

Giardia

Giardia is een flagellaat (= een protozoaire parasiet), een eencellig organisme, dat voorkomt in diverse ontwikkelingsstadia.
Overdracht vindt plaats via de feacale-orale weg. Dit houdt in dat het dier de cysten uitpoept en dat een ander dier of mens zich hiermee door opname via de mond besmet.

Vaak verlopen Giardia infecties, bij gezonde dieren, zonder symptomen maar scheiden ze wel periodiek de besmettelijke cysten uit. Echter bij honden met minder weerstand komt het wel tot ziekteverschijnselen. Vooral honden die in een asiel of pension verblijven kunnen gemakkelijk met Giardia besmet raken. Jonge honden en honden met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld door ziekte of stress, kunnen diarree door giardia oplopen.
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. De honden kunnen misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.


Hoe bestrijdt u een worminfectie?
Heel belangrijk bij de bestrijding van wormen is een goed ontwormingsschema. In het onderstaande schema kunt u zien, wanneer u uw dier het beste kunt ontwormen.

 

Ontwormingsschema 
Pups Ontwormen op 2, 4, 6, en 8 weken leeftijd, daarna iedere maand totdat ze een half jaar oud zijn.
Kittens Ontwormen op 6, 8, 10 en 12 weken, daarna iedere maand totdat ze een half jaar oud zijn.
Volwassen dieren

2 tot 4 keer per jaar ontwormen en natuurlijk als u wormen ziet. 

Drachtige dieren

2 tot 4 keer per jaar ontwormen en natuurlijk als u wormen ziet.  


Ontworm alle dieren in huis tegelijk om herbesmetting te voorkomen. Zorg ook voor een goede vlooienbestrijding van dier én huis. Op deze manier voorkomt u een lintwormbesmetting.

NDG

NDG verkleind Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: Is de chip van uw huisdier juist geregistreerd? Kijk hier voor meer informatie >>>

  1. Contact
  2. Openingstijden
  3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

  • de naam/het merk van het medicijn
  • gewenste hoeveelheid
  • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
  • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

VoorMijnDier

Banner voor praktijken verticaal