• Welkom bij Dierenkliniek De Rijp

  Welkom bij Dierenkliniek De Rijp

  Wij behandelen landbouwhuisdieren, gezelschapsdieren en paarden.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Jongvee in de wei loopt een groot risico om besmet te raken met longworm (Dictyocaulus viviparus). Een longwormbesmetting leidt tot hoestende pinken en kan blijvende restschade in de longen geven en hierdoor een verminderde groei en/of melkproductie op latere leeftijd. Daarnaast kan een heftige longwormbesmetting leiden tot longjacht, waarbij de dieren ernstig benauwd zijn en kunnen sterven.


Longwormen maken een vaste cyclus door waarin ze zich vermenigvuldigen en schade aanrichten.
De larven worden via het gras opgenomen en maken door de koe een trektocht van de darmen naar de longen. In de longen groeien ze uit tot volwassen wormen en produceren ze duizenden eitjes. Deze hoesten de koeien op en slikken ze door zodat ze in het maagdarmkanaal terecht komen. Daar komen de eitjes uit en vervolgens komen de larven via de mest weer in de weide terecht, waarna koppelgenoten met het opnemen van gras de larven binnen krijgen en ook weer besmet raken.

 

Met vaccinatie bouwen de runderen immuniteit op zodat ze de rest van hun leven beschermd zijn tegen longwormen. Overigens kunnen ook volwassen dieren nog beschermd worden door ze te vaccineren.

Door te vaccineren met Bovilis Longworm bouwen de kalveren zelf, op een natuurlijke manier, weerstand op tegen longworminfecties. De dieren kunnen dit middel oraal toegediend krijgen (vanaf 6 weken leeftijd) voordat zij voor het eerst naar buiten gaan; tweemaal met een interval van 4 weken. Twee weken na de tweede toediening mogen ze naar buiten.

 1. Contact
 2. Openingstijden
 3. Medicijnen
Dierenkliniek De Rijp
Schoener 2
1483 TP De Rijp

T: 0299-671366
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt van maandag tot en met vrijdag een afspraak voor uw huisdier(en) maken.

Ook kunt u tijdens de inloopspreekuren op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 19.00 uur terecht.

Voor het afhalen van medicijnen, voer en dergelijke is de kliniek op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt medicijnen bestellen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij: 

 

 • de naam/het merk van het medicijn
 • gewenste hoeveelheid
 • de datum wanneer u de medicijnen komt ophalen
 • uw naam, adres en telefoonnummer

 

Na goedkeuring door de dierenarts ontvangt U van ons een mailtje of telefoontje zodra de bestelling voor u klaar ligt.

LICG

 

 

Doc & Booff

Doc & Booff
Volg ons op Facebook!